علت به تعویق انداختن کارها چیست و چگونه میتوان این مشکل را برطرف کرد؟
به تعویق انداختن یا تاخیر در انجام کارها، یک مساله جهانی است که اغلب ما حداقل یکبار آن را تجربه کردهایم. به عنوان مثال، مدت زیادی از برقراری تماس تلفنی مهم یا شروع پروژه ای که ماهها آرزوی آن را داشتیم، اجتناب کردهایم.
احتمالا این سوال در ذهن شما شکل گرفته است که واقعا چرا؟ چه چیزی در مغز میگذرد که باعث بروز این مشکل میشود؟ روانشناسان معتقدند که اهمالکاری فقط نشانه ضعف در مدیریت زمان نیست. بلکه اغلب ریشههای روانشناختی عمیقتری مانند اولویتبندی نادرست یا ترس از نتیجه یک کار دارد.
ازآنجاییکه بیتوجهی به این مساله و حل نکردن آن، میتواند منجر به تخریب بهرهوری و در نهایت عدم تحقق اهداف شود. توصیه است برای یافتن یک راهکار مناسب، مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
💻 آیا شما هم دچار اهمالکاری هستید؟ برای پیدا کردن راهکارهای موثر و بررسی علل روانشناختی، رزرو مشاوره خود را امروز انجام دهید.
🔗 رزرو مشاوره سایت

دو دلیل کلیدی به تعویق انداختن یا تاخیر در انجام کارها
معمولا ما به دو دلیل اصلی زیر کارهای خود را به تعویق میاندازیم.
در اولویت نبودن کار
یکی از سادهترین دلایل به تعویق انداختن این است که کار مورد نظر به اندازه کافی اهمیت ندارد. بر اساس نظریه بار شناختی، زمانیکه مغز ما سرشار از وظایف با اولویت بالا میشود، طبیعتا برای حفظ انرژی خود انجام کارهایی که مهم نیستند را به تعویق میاندازد. چراکه ما بهعنوان یک انسان زمان، انرژی و قدرت شناختی محدودی داریم.
اخیرا تحقیقات جان سولر (John Sweller) نیز این دیدگاه را تأیید کردهاند و نشان میدهند که ظرفیت شناختی ما محدود است. بنابراین باید بر این اساس، کارهای خود را از همان ابتدا اولویتبندی کنیم. بدینشکل، میتوانیم مانع از بروز احساس گناه برای کارهای انجامنشده و باقیمانده شویم و در عوض روی کارهایی تمرکز کنیم که واقعا مهم هستند.
ترس از نتیجه کار
اما چرا در مواقعیکه میدانیم یک کار مهم است، باز هم انجام آن را به تعویق میاندازیم؟ روانشناسان معتقدند که این وضعیت ناشی از ترس از شکست، ترس از طرد شدن یا چیز دیگری است. در واقع میترسیم اگر این کار را انجام دهیم، اتفاق مورد نظر ما رخ ندهد!
تحقیقات انجامشده توسط پیرز استیل (Piers Steel) نشان میدهند که مغز ما به طور ذاتی بهدنبال اجتناب از ناراحتی است. در این شرایط، به تعویق انداختن کار بهعنوان راهی برای مقابله با ناراحتی عاطفی عمل میکند، بهویژه زمانیکه احساس ترس در میان باشد.
روانشناسان از این موضوع بهعنوان «پرهیز از ترس» یاد میکنند که یکی از قویترین محرکهای به تعویق انداختن کارها است. در اصل، هنگامیکه از انجام یک کار مهم اجتناب میکنیم، به طور موقت اضطراب مربوط به نتیجه آن را تسکین میدهیم. اما در درازمدت، این روند نه تنها میزان ترس ما را افزایش میدهد بلکه باعث میشود که کار مورد نظر حتی دلهرهآورتر به نظر برسد.
یکی از بهترین راههای توقف این چرخه این است که از خود بپرسیم، واقعا از چه چیزی میترسیم؟ هنگامیکه عامل بروز ترس را شناسایی کردیم، میتوانیم شروع به رسیدگی به آن کنیم. قابل ذکر است که در اغلب موارد، ترسهای ما اغراقآمیز هستند و با رویارویی میتوان از آنها عبور کرد.
💡 اگر کارهایتان را به تعویق میاندازید، شاید مشکل از کمبود انگیزه باشد.
💬 احساس میکنید کارهایتان اهمیت کافی ندارند؟ وقتشه اولویتبندی درست رو یاد بگیرید! برای استراتژیهای عملی، در کانال تلگرام ما عضو شوید.
📲 عضویت در تلگرام

راهبردهای عملی برای غلبه بر اهمالکاری و تاخیر در انجام کارها
اکنون که علل به تعویق انداختن کارها را کشف کردیم، بیایید در مورد چگونگی غلبه بر آنها صحبت کنیم. در ادامه به چند راهکار موثر در این زمینه اشاره خواهیم کرد.
اولویتبندی کارها به شکل صحیح
بهمنظور اولویتبندی، از ابزارهایی مانند ماتریس آیزنهاور یا اصل پارتو برای تشخیص اینکه کدام وظایف واقعا مهم هستند استفاده کنید. سپس انرژی خود را روی انجام آنها متمرکز کنید و از سرزنش کردن خود برای انجام سریع کارهاییکه اولویت کمتری دارند پرهیز کنید.
با ترسهای خود روبهرو شوید
سعی کنید از تکنیک «تلقیح ترس» استفاده کنید. در طی آن به تدریج و تحت یک شرایط قابل کنترل، خود را در معرض عامل ترس قرار میدهید. این روش در نتیجه تحقیقات آلبرت باندورا (Albert Bandura) مطرح شده است که نشان میدهند زمانیکه افراد بهصورت تدریجی با ترسهای خود مواجه میشوند، میزان کارآمدیشان افزایش پیدا میکند.
نوع تفکر و ذهنیت خود را تغییر دهید
به جای اینکه به تعویق انداختن کارها یا اهمالکاری را بهعنوان یک شکست تلقی کنید. سعی کنید از این به بعد اولویتهای خود را بهتر ارزیابی کنید یا به ترسهای اساسی خود رسیدگی کنید. مطمئنا این تغییر ذهنیت میتواند به کاهش فشاری که به خودتان وارد میکنید کمک کند و انجام کار مورد نظر را آسانتر کند.
دفعه بعد که متوجه به تعویق انداختن کاری شدید، کمی مکث کنید و از خود بپرسید: آیا این کار واقعا در اولویت من است یا انجام آن ترس عمیقی در وجود من ایجاد میکند؟ پاسخ به این سوال میتواند به شما کمک کند که چرخه اهمالکاری را متوقف کنید و با اطمینان به جلو بروید.
💬 آیا میخواهید به صورت عملی با اهمالکاری مقابله کنید؟ برای راهکارهای بیشتر، در اینستاگرام ما همراه باشید.
📸 دنبال کردن در اینستاگرام
سخن آخر
بنابراین، همیشه به تعویق انداختن یا تاخیر در انجام کارها، به این معنا نیست که ما در بهرهوری ضعیف هستیم. بلکه گاهی مغز با فیلتر کردن کارهایی که فوری به نظر نمیرسند، این وضعیت را شکل میدهد. گاهی نیز ریشه در ترس ما از نتیجه نهایی کار مورد نظر دارد.
استفاده از روشهای اولویتبندی کارها و استراتژیهای رفع ترس، میتوانند به از بین بردن تعلل ما در انجام برخی از کارها کمک کنند. بدینشکل، میتوانیم شروع به انجام وظایف اساسی کنیم و کنترل اعمال خود را در دست بگیریم. مطمئنا مشورت با یک روانشناس حرفهای اطلاعات دقیقتری در این زمینه در اختیار شما خواهد گذاشت.
🤝برای شروع اقدامات اساسی و جلوگیری از تعویق کارها، مشاوره حرفهای میتواند راهگشا باشد. به مشاوران ما اعتماد کنید.
📸 دنبال کردن در اینستاگرام
📲 عضویت در تلگرام
منبع: