تاثیرات طلاق بر کودکان

تاثیرات طلاق بر کودکان

طلاق و تاثیرات آن بر روی فرزندان از دیدگاه روان‌تحلیلی

نمی‌توان انکار کرد که در جامعه امروز، آمار جدایی و طلاق والدین به میزان زیادی افزایش پیدا کرده است و در این شرایط، میلیون‌ها کودک در سراسر جهان تحت تاثیر قرار گرفته‌اند. بنابراین، نیاز به تحلیل دقیق اثرات این مساله بر کودکان و درک آن توسط والدین، مربیان و مراقبان مدرسه است.

🔗این مقاله نه تنها به ارزیابی تأثیر طلاق بر کودکان می‌پردازد بلکه تغییرات رفتاری رایج کودکان را بررسی و عوامل مؤثر بر آنها را نیز شناسایی می‌کند. در نهایت، راهبردهایی برای کمک به کودکان به منظور مقابله و سازگاری ارائه می‌دهد. پس با ما همراه باشید!

تعریف طلاق و اثرات آن بر روی کودکان

منظور از طلاق، اتمام شرعی و قانونی ازدواج است که منجر به جدا شدن والدین از یکدیگر می‌شود. تجربه نشان داده است که عواقب عاطفی و روانی طلاق والدین، بلافاصله در کودکان به‌صورت اضطراب، استرس، احساس از دست دادن و سردرگمی نمود پیدا می‌کنند. همچنین این تغییرات رفتاری در طولانی‌مدت منجر به افزایش پرخاشگری و گوشه‌گیری و بروز مشکلات در عملکرد تحصیلی می‌شوند.

اخیرا نیز مطالعات ثابت کرده‌اند که فرزندان والدین مطلقه در مقایسه با فرزندان والدین عادی، بیشتر احتمال دارد که از خود مشکلات رفتاری نشان دهند.

👥فرزند شما ممکن است به دلیل شرایط طلاق نیاز به حمایت ویژه‌ای داشته باشد. همین امروز با مشاوران حرفه‌ای ما تماس بگیرید و گامی در جهت سلامت روان او بردارید!

طلاق
                                                                                                                       تأثیرات روانی طلاق بر فرزندان

تأثیرات روانی طلاق بر فرزندان

اگرچه واکنش کودکان به جدایی والدین بسیار متفاوت است، اما اغلب به‌صورت الگوهای روانی زیر است.

واکنش عاطفی و احساسی

 بسیاری از کودکان ناراحتی، خشم، ناامیدی و افسردگی را تجربه می‌کنند. همچنین ممکن است در اثر احساس رها شدن یا خیانت، تلاش زیادی برای پردازش این احساسات پیچیده کنند.

تغییر در تعاملات اجتماعی

این واکنش اغلب اتفاق می‌افتند. در اثر آن، اگرچه برخی از کودکان گوشه‌گیرتر می‌شوند، اما برخی دیگر ممکن است با بروز رفتارهای مخرب به دنبال جلب توجه باشند. معمولا در این شرایط، حفظ روابط دوستانه با کودک دشوار و چالش‌برانگیز است.

مشکل شناختی و تحصیلی

استرس و آشفتگی احساسی ناشی از طلاق والدین، می‌تواند منجر به بروز مشکلاتی در تمرکز ذهنی و در نتیجه افت عملکرد تحصیلی کودک شود. همچنین این مساله ممکن است نگرش منفی نسبت به مدرسه و یادگیری برای کودک ایجاد کند.

👩‍💼 مشاوره آنلاین روان‌شناسی | 🎯 کمک به فرزندتان

تاثیر طلاق بر کودکان در سنین مختلف چگونه است؟

ازآنجایی‌که کودکان کم سن و سال شرایط را به طور کامل درک نمی‌کنند. کودکان نوپا و پیش‌دبستانی درگیر اضطراب می‌شوند و کودکان در سن مدرسه، در اثر احساس گناه تصور می‌کنند که وقوع این مساله تقصیر آنها است. درحالی‌که نوجوانان با بروز خشم و عصبانیت یا کناره‌گیری از فعالیت‌های خانوادگی، نسبت به این رویداد واکنش نشان می‌دهند.

همچنین طبق نتایج تحقیقات، پسران و دختران واکنش‌های متفاوتی به طلاق نشان می‌دهند. پسرها اغلب رفتارهای بیرونی مانند پرخاشگری از خود نشان می‌دهند. درحالی‌که دختران ممکن است احساسات خود را درونی‌سازی کنند که اغلب منجر به بروز اضطراب یا افسردگی می‌شود.

💡اگر نگران تاثیرات طلاق بر فرزندانتان هستید، همین حالا با یک مشاور حرفه‌ای مشورت کنید.

طلاق
                                                                           تاثیرات طلاق بر کودکان

راهکارهای کاهش تأثیر طلاق بر فرزندان

برای کاهش تاثیر طلاق بر کودکان و افزایش حمایت از آنها، والدین می‌توانند چندین گام موثر مانند موارد زیر بردارند:

  •       صادقانه با فرزند خود صحبت کنند. ازآنجایی‌که ارتباط صادقانه به ایجاد اعتماد کمک می‌کند و باعث افزایش اطمینان خاطر کودک می‌شود. لازم است والدین شرایط جدید را با عبارات مناسب برای کودک توضیح دهند و در ادامه از او بخواهند که احساسات خود را در این مورد بیان کند.
  •       تغییری در برنامه‌های روزمره کودک ایجاد نکنند. توجه به این نکته کمک می‌کند تا کودک احساس امنیت بیشتری کند.
  •       از حمایت عاطفی، توجه و پاسخگویی به نیازهای کودک خود دست برندارند. حتی گاهی برای حفظ آرامش کودک لازم است از روانشناس یا مشاور کمک بگیرند. روانشناس با آموزش مهارت‌های حل مسئله، تنظیم هیجانات کودک و تشویق به مشارکت در فعالیت‌های فوق برنامه، می‌تواند به افزایش قدرت تحمل کودک کمک زیادی کند.
  •       اختلافات شخصی خود را کنار بگذارند. لازم است والدین با وجود جدایی یک جبهه متحد ایجاد کنند و با همکاری دوستانه و به‌صورت مشترک فرزند خود را پرورش دهند.
  •       از مشاجره در مقابل کودک اجتناب کنند. به جای مشاجره، بهتر است از تکنیک‌های ارتباط سازنده استفاده کنند تا استرس و اضطراب کودک بیش از این افزایش پیدا نکند.
  •       هر دو باید حضوری قوی در زندگی کودک داشته باشند. در این راستا باید مسئولیت‌ها را با نظمی مشخص بین خود به اشتراک بگذارند. همچنین باید برای حفظ پیوندی قوی و افزایش احساس امنیت کودک، زمینه ملاقات منظم کودک در طول هفته با خودشان را فراهم کنند. چراکه شناسایی علائم پریشانی کودک و مداخله به موقع در صورت نیاز، می‌تواند از بروز مشکلات طولانی‌مدت جلوگیری کند.

📷 دنبال کنید! | بهترین نکات روان‌شناسی کودک در اینستاگرام.

قابل ذکر است، اگرچه تعارض بین والدین بر سازگاری کودکان با طلاق تأثیر منفی می‌گذارد. اما روابط دوستانه و مشارکت والدین می‌توانند تأثیرات منفی طلاق بر کودکان را کاهش دهند. در این راستا، وجود یک شبکه پشتیبانی قوی شامل اقوام، دوستان و مشاوران مدرسه، نقش مهمی در جهت کمک به کودکان و مقابله با تغییرات ناشی از طلاق ایفا می‌کند.

سخن آخر

بنابراین، اگرچه جدایی والدین یک تجربه چالش‌برانگیز برای کودکان است. اما با حمایت و استراتژی‌های مناسب مانند تسهیل ارتباطات، حفظ روال‌های قبل و حمایت عاطفی، می‌توان به آنها کمک کرد تا از این دوران سخت عبور کنند. همچنین لازم است هر دو والد، همکاری دوستانه و مشارکت فعالی برای فرزندپروی داشته باشند.

معمولا در این شرایط، کودکان می‌توانند با تغییرات جدید سازگار شوند و رشد کنند. با این وجود، مشورت با یک روانشناس حرفه‌ای اطلاعات دقیق‌تری برای ایجاد یک محیط مثبت و رشد سالم کودک بعد از طلاق ارائه می‌دهد. اگر لازم شد، از این امکان استفاده کنید!

📩 با ما در ارتباط باشید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *