همکار سمی چه کسی است؟ راهکارهای تحمل افراد سمی در محیط کار
همکار سمی و محیط کار از عوامل اصلی استعفای کارمندان هستند. این محیطها که اغلب در آنها جو منفی و استرسزا حاکم است، فشار کاری کارمندان را بیشتر میکنند. در این صورت، بهترین راه برای تحمل این شرایط، آشنایی با نوع برخورد با افراد سمی است. همچنین، درک الگوهای رفتاری ناخودآگاه برای بهبود تعاملات فردی و دوری از افکار و احساسات منفی در تحمل محیط کار استرس زا بسیار تاثیرگذارند.
🌐 احساس میکنید همکار سمی یا محیط کار استرسزا سلامت روان شما را تحت تأثیر قرار داده است؟
📅 همین حالا مشاوره خود را آنلاین رزرو کنید تا راهکارهای حرفهای دریافت کنید!
🔗 رزرو مشاوره
محیط کار سمی چیست و همکار سمی چه کسانی هستند؟
محیط کار سمی به جایی اطلاق میشود که در آن نیروی کار تحت فشار روحی و روانی دچار ضعف عملکرد و اضطراب شغلی میشود. کار کردن در این گونه محیطها باعث میشود تا احساس تنبیه و طرد شدن، گناه یا تحقیر را تجربه کنید. این امر میتواند در روحیه شما تاثیر منفی بگذارد و استرس محل کار را برای شما بیشتر کند. تا جایی که تحمل محیط کاری به دلیل رفتارهای منفی مدیریت و همکاران برای شما دشوار میشود و آینده شغلیتان را به خطر میاندازد.
همکار سمی نیز فردی است که به طور مداوم (آگاهانه یا ناخودآگاه) با رفتارهای خود همچون قلدری، شایعه پراکنی، تحقیر یا حسادت کردن و انتقاد تند به دیگران آسیب وارد میکند. مطمئنا، کنار آمدن با رفتار افراد سمی در محیط کار بسیار سخت و خسته کننده است؛ بنابراین، چگونگی رفتار با همکار سمی برای کنترل اضطراب شغلی و تحمل موقعیتهای کاری دشوار بسیار مهم است.
چطور در محیط استرسزا خودمان را سالم نگهداریم؟
هر محیط کاری شامل کارمندانی با شخصیت منحصربهفرد و سابقه کاری متفاوت است. این تفاوت شخصیتی و سطح کاری باعث میشود تا رقابت میان کارمندان برای بالا بردن اعتبارشان نزد مدیر بیشتر شود. رفتارهای مخرب کارمندان چه از سوی مدیر یا همکاران، در نهایت منجر به اضطراب شغلی و ایجاد یک محیط کار استرس زا برای شما میشود. در این صورت، برای کنترل استرس میتوانید راهکارهای زیر را انجام دهید:
- در قدم اول بهتر است اطلاعات خود را در مورد استرس، علائم و علل آن بیشتر کنید.
- سپس، منشا مشکل و عامل استرسزا را شناسایی کنید. هنگامی که بدانید چه چیزی باعث استرس شما میشود؛ میتوانید آن را با مدیریت در میان بگذارید تا تغییراتی را که برای کاهش استرس شما موثرند، ایجاد کنند.
- تکنیکهای مقابله با استرس را که مناسب شرایط و روحیه شما است، یاد بگیرید. برای هر فردی، یک روش درمانی موثر است؛ بنابراین، در این مورد بهتر است با یک متخصص رواندرمانگر مشورت کنید.
- تمرینات ذهن آگاهی را برای یافتن آرامش و کاهش استرس خود شروع کنید.
- سعی کنید با رژیم غذایی سالم و ورزش به سلامت جسمانی خود بیشتر اهمیت دهید.
📸 برای دریافت نکات و راهکارهای کوتاه و کاربردی درباره افراد سمی و استرس محیط کار، صفحه اینستاگرام ما را دنبال کنید.
🔗 بازدید از اینستاگرام ما
راهکارهای تحمل و مدیریت همکار سمی
همکارهای سمی در هر محیط کاری وجود دارند؛ بنابراین، ترک کردن محل کار و پیدا کردن شغل جدید تنها باعث هدررفت زمان و انرژی شما میشود. بهتر است برای مدیریت این شرایط با راهکارهای تحمل شخصیت های سمی در محل کار و نحوه برخورد با همکار سمی آشنا شوید. تا بتوانید در محیط کار استرس زا دوام بیاورید.
چند راهکار مفید در این زمینه به شرح زیرند:
1. تعیین حدومرز در روابط
اگر با یک همکار سمی کار میکنید؛ مهم است حدومرزهای رابطه را برای خود و همکارتان مشخص کنید و یک استراتژی خروج داشته باشید. به عنوان مثال، اگر در حال مکالمه سمی هستید؛ میتوانید از این عبارات “ببخشید، من الان جلسه دارم. مکالمه را بعدا ادامه میدهیم” یا “متاسفانه، الان امکان صحبت ندارم و باید پروژه کاری را تا یک ساعت دیگر تحویل دهم” برای ترک مکالمه استفاده کنید. یا اگر همکار شما در یک جمع گروهی از شما انتقاد تند و نامناسب میکند؛ سعی کنید خونسرد بمانید و بدون بیاحترامی بر روی نتایج پروژه تمرکز کنید.
2. به حداقل رساندن تعاملات
یک راهکار مناسب دیگر در رابطه با افراد سمی در محیط کار، این است که سعی کنید تعاملات کاری خود را با آن فرد به حداقل برسانید. برنامه یا ساعت اداری خود را تغییر دهید. درخواست تغییر میز و صندلی را به مدیریت ابلاغ کنید. به جای ملاقات حضوری تا حد امکان از طریق ایمیل با فرد سمی ارتباط برقرار کنید.
3. استفاده از تکنیک روانشناختی سنگ خاکستری
در این تکنیک با استفاده از رفتارها و بیانی خنثی به طرف مقابل نشان میدهید که علاقهای به تعامل با او را ندارید. هنگام مکالمه، تماس چشمی نداشته باشید. بیعلاقه و با صدای یکنواخت پاسخ دهید و مکالمه را به سمت موضوعات پیشپاافتاده و غیر جذاب هدایت کنید.
4. تمرین خودشناسی
سعی کنید با تمرین خودشناسی و درک احساسات و افکار منفی خود، تاثیر آسیبهای روحی و عاطفی افراد سمی را کاهش دهید. زمانی که خودتان را بیشتر بشناسید و اهدافتان را مشخص کنید؛ هیچ فردی نمیتواند شما را از مسیرتان منحرف کند.
شما میتوانید بعد از برخورد با یک فرد سمی از خود بپرسید آیا رفتار او بر روی کیفیت کار، اهداف یا روابط حرفهای من تاثیر میگذارند. اگر این گونه نیست؛ پس فکر کردن بیش از حد را رها کنید و ارزش انرژی و وقت خود را برای رسیدن به اهدافتان بدانید.
5. درخواست میانجیگری
در تعامل با همکار سمی که رفتارش به طور مداوم موجب آزار و اذیت شما میشود؛ سعی کنید از یک مدیر یا همکار دیگری برای رسیدگی به اختلافات و درگیریهای جاری کمک بگیرید. از طریق این استراتژیک، شما و فرد سمی میتوانید انتظارات خود را توسط یک میانجی بیطرف برآورده کنید.
💬 نیاز فوری به راهنمایی برای مدیریت افراد سمی در محیط کار دارید؟
💡 به ما در تلگرام پیام دهید و با یک متخصص مشورت کنید.
🔗 شروع گفتگو در تلگرام
جمعبندی
همکار سمی در محل کار، یک معضل جدی است که میتواند سلامت روان شما را تحت تاثیر قرار دهد. در این گونه شرایط، یادگیری نحوه برخورد با شخصیت های سمی و راهکارهای تحمل محیط کار استرس زا میتواند برای شما مفید باشد.